I slutet av 1990-talet började en liten grupp dj:s i Chicago spela sina ghetto house-vinyler på 45 rpm istället för 33 rpm. Inslag av hiphop och drum & bass mixades in och snart var det en ny, supersnabb elektronisk dansgenre som fick lagerlokalerna på West Side att skaka av subsoniska basfrekvenser: Footwork. Medan låtarna inte sällan öste på med upphackade samplingar av rap och funkfragment uppåt 160 BPM, utvecklades en danskultur som lånade från breakdance, house och steppdans.

En av pionjärerna inom Footwork – och sannolikt den yngsta – var Jana Rush, som började sin karriär bakom skivspelarna vid 10 års ålder. Influerad av housestorheter som Robert Armani, Lester Fitzpatrick, Cajmere och Paul Johnson satte hon igång och producerade en handfull råa danshits bara tre år senare.

Efter ett långt uppehåll från musiken – då hon arbetade bland annat som röntgentekniker, brandman och som kemiingenjör – återvände Jana Rush till musiken i början av 2010-talet. Men nu var den råa housen ofta mixad med en jazzig form av footwork. Hon dj:ade och släppte eget material igen, 2017 kom debutalbumet Pariah, följt av det experimentella ”lyssningsalbumet” Planet Mu 2021. Dags att snöra på dansskorna och göra sig redo för Jana Rush!