Andy Warhol är en av vår tids mest kända konstnärer, ständigt närvarande i popkulturen, på moderna museer världen över och som stilbildare och visionär. Nu visar Fotografiska upp en sida av konstnären bortom Brillo-boxar, Campbells-burkar och silkscreen-printar av Marilyn Monroe: fotografen, människan och filmmakaren Andy Warhol.


I told them that I didn’t believe in art, that I believed in photography. – Andy Warhol (1928 – 1987), The Andy Warhol Diaries

I utställningen Andy Warhol: Photo Factory får vi med hjälp av över 100 fotografier från perioden 1960-1987, varav många är ytterst sällsynta, en inblick i hur Andy Warhol använde kameran som en visuell dagbok kring 50 år innan Instagram var påtänkt. Andy Warhol bar jämt på sin kamera och dokumenterade fester, middagsbjudningar, shoppingrundor och brottningsmatcher. Vänner, pojkvänner och kändisar fick också stå motiv.

Fotografiska visar en blandning av ikoniska polaroider på kända ansikten som bland andra Dolly Parton, Keith Haring, Debbie Harry och Jane Fonda, och även fotobåsstrippar, gelatinsilvertryck och de ihopsydda fotokollage som utgjorde några av Andy Warhols sista konstverk. Hans så kallade ”screen tests-filmer” (med bland andra Lou Reed och Edie Sedgwick) från mitten av 1960-talet kommer också att visas.

Med hjälp av Andy Warhols fotografier läggs ytterligare ett lager till hur han var som person och hur han tänkte som konstnär. I vissa fall användes fotografierna som förlagor till de konstverk som sedan skapades. Vi får också en unik smygtitt bakom kulisserna till New Yorks dåtida kulturella scen. Andy Warhols fotofabrik blir en underhållande, experimentell och inspirerande plats att vistas i.

Utställningen har tidigare visats på Fotografiska New York och NeueHouse Hollywood och görs i samarbete med Jack Shainman Gallery och James R. Hedges, IV.