För första gången ställer den franska konstnärsduon Pierre et Gilles ut i Sverige. Utställningen “Troubled Waters” öppnar den 9 februari.

I ”Troubled Waters” har konstnärerna tagit fasta på den gamla skeppsmiljön runt Spritmuseum. Den romantiska bilden av havet, hamnen och sjömanslivet ställs mot vår tids överexploatering som hotar att utrota allt marint liv.

De idag världsberömda konstnärerna, som möttes 1976, och sedan dess levt tillsammans, har skapat ett överdådigt universum där fotografi och måleri möts. Deras ikoniska porträtt befolkas av vänner och celebriteter i praktfulla och dramatiskt ljussatta scener som byggts upp i full skala med objekt från deras enorma kuriosasamling och upphittat skräp. Bilderna är fullspäckade med symboler och referenser till film och popmusik, religion och mytologi, sagor och burlesker, pornografi. Med ett finstämt hantverk har Pierre et Gilles skapat en spektakulär ikonografi i ett gränsland mellan konsthistoria och populärkultur.

Pierre et Gilles är representerade i Spritmuseums konstsamling Absolut Art Collection med ”Absolut Pierre et Gilles (Lola)” från 1993.