Cullberg – Sveriges ledande repertoarkompani – kommer till UKK med två verk av koreografen Alma Söderberg.

Alma Söderbergs konstnärliga arbete har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”. The Listeners, Alma Söderbergs första stycke för Cullberg som associerad koreograf, hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå strax före pandemin och blev en omedelbar framgång hos publik och press.

Alma Söderberg står mitt i sin samtid och tillsammans med Cullberg tänjer hon gränserna för danskonsten. The Listeners är ett egensinnigt verk med stark publikkontakt, en kombination av dans, musik och rytm i sin finaste form där Cullbergs dansare också sjunger.

Mötet mellan dans och musik; rörelse, röst och rytm är också centralt i Alma Söderbergs nya verk Noche, men här tar utforskande en ny form. På samma gång långsam och plötslig, ständigt återkommande men trots det oberäknelig är natten ett mjukt avbrott med en egen rytm. Månskenet är på samma gång skarpt och förvillande, marken under ens fötter annorlunda, inget kan tas för givet, uppmärksamheten förhöjs.

Natten är utgångspunkten för en annan typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, samtidigt mjuk, varm och mörk. Med sina pastellfärgade och suddiga kanter är The Listeners ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid. Från en mjuk väv av flera röster och rörelser, mot snittet, avbrottet, synkopen.

Om Cullberg:
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. De arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker de idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och deras bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar de exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Om Alma Söderberg:
Koreografen och dansaren Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Alma Söderberg har sedan dess studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. Sedan dess har hon turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. År 2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset. Samma år tilldelades hon även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium.