I föreställningen får publiken möta infektionsläkaren som viger sitt liv åt ett dödligt virus, prästen som flyttar in hos de smittade och begravningsentreprenören som tar strid för att ge de döda en värdig begravning. Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser och levnadsöden. Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll har träffat och intervjuat människor som stod emot en samtid i panik och gjorde det de ansåg vara rätt trots fördömanden.

Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige på 80- talet. Vilka står upp för människovärde idag? Teamet bakom produktionen har tidigare gjort Landet Inuti, Vårt förakt för svaghet och No tears for queers tillsammans.

– Vi vill bjuda in publiken att återbesöka en dramatisk närtid som präglar oss ännu idag. Kurage är en tidskapsel där disco, död och hjältemod vistas sida vid sida.
Säger de medverkande i Kurage

Mårten Andersson, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll återfinns även på scenen. Musiken och ljudlandskapet, av Bernt Karsten Sannerud spelar en viktig roll i produktionen som tillsammans med ljus och scenografi tar publiken bakåt i tiden till åttiotalet för att landa i vår samtid.

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären äger rum den 11 mars i Sundsvall på Teater Västernorrland, därefter spelas den på turné i Västernorrland och Gävleborg under våren. Hösten 2020 fortsätter Kurage på turné med Riksteatern.

Medverkande:  Mårten Andersson, Victor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll
Av:  Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt, Lotta Östlin Stenshäll
Scenografi och kostymdesign:  Charlotta Nylund
Maskdesign:  Linda Gonçalves
Ljuddesign:  Bernt Karsten Sannerud
Ljusdesign:  Elisabeth K Nilsson