En mix av funk, ökenblues, dub och congotronics möter traditionella västafrikanska uttryck.
En supergrupp gästar Uppsala! På Internationella kvinnodagen ger Les Amazones d’Afrique en konsert dedikerad till alla kvinnor i världen som drabbats av våld. En mix av funk, ökenblues, dub och congotronics möter traditionella västafrikanska uttryck.

Några av de absolut främsta musikerna och sångerskorna från Västafrika startade initiativet Les Amazones d’Afrique i Mali 2015. De är idag ett starkt kvinnokollektiv som tillsammans arbetar för jämställdhet, för att synliggöra och motverka sexuellt våld och tvångsäktenskap. Centralt i kollektivet är också kampen för att skapa musikalisk frihet och möjlighet för kvinnor att framföra sin musik och spela instrument som traditionellt är förbehållet män – exempelvis stränginstrumentet kora.

Les Amazones d’Afrique turnerar som band och har spelat på några av de största festivalscenerna i världen. Deras hyllade debutplatta ’Republique Amazone’ släpptes 2017 på Peter Gabriels skivbolag Real World Records. Musikkännaren tillika presidenten Barack Obama hade med låten ’La Dame et Ses Valises’ på sin topp tjugolista på Spotify 2017.

”På scenen dansduellerar artisterna. De tar hela rummet, kräver uppmärksamhet och får det – med rätta. Unga och gamla hoppar och hoppar, händerna i luften, höfterna i sidled. Det är helt enkelt vackert! /…/ Glöm girl power – detta är woman power!”
www.itromso.no/